Saturday, September 13, 2008

KBB#7 (1st Catchy B'day) : LAPIS PEPE


Hi Guys,

This month is THE 1st KBB B'day, they gave us 3 options for the challenges so we can choose one or two or three challenges which we want to join to celebrate 1st KBB B'day. It's up to us. Their challenges are COOKING, BAKING and PHOTOGRAPHY.

I just chose 2 challenges to join... BAKING and PHOTOGRAPHY... I think they are enough for me...

I had a lot of egg white after made a "Lapis Surabaya with Mocha Flavour" for my anniversary cake... Think..think..what should I do with them?... Okay let's me try to the Lapis Pepe recipe from "KUE LAPIS BOOK ~ SEDAP".... I thought if it's success..I can use it for "KBB 1st B'day Challenge"... Thanks God it's success....

Since I don't have the pan as requested, I made 2 recipes and used 8 inches square pan...




~~

LAPIS PEPE
Recipe from : SEDAP


Ingredients:
  • 350 grams EGG WHITES
  • 1/2 tsp SALT
  • 1 tsp CREAM OF TAR TAR
  • 160 grams SUGAR
  • 100 mls COCONUT CREAM
  • 35 grams VEGETABLE OIL
  • 75 grams FLOURS
  • 20 grams MILK POWDERS
  • 1/2 tsp MOCHA PASTE
  • 1/2 tsp SPEKUK POWDERS ....(I didn't use it)
  • 1 tsp CINNAMON POWDERS FOR SPRINKLES ....(I mixed it all together on WHITE BATTER)

Method :







* With the whisk attachment, beat the egg whites, salt and Cream of Tar tar until soft peaks form. Gradually beat in sugar and beat until stiff peaks form.... (I moved the batter to the bigger bowl... it's not enough in the 1st mixing bowl ...he..he)










*Pour the coconut cream and oil in, bit by bit with the slow speed.










* Add the flours and milk powder into the batter. Do it with the sifter. Fold them until blended. (be careful not to deflate the batter).



*Divided 2 the batter. 1 part of the batter mix with Mocha paste and the other part mix with Spekuk Powder.


*Pour 100 grams the Spekuk Powder Batter on the greased Tin 24x10x7 cm. Bake for 5 mins with top fire. Sprinkle with sifter the Cinnamon Powder.





* Pour 75 grams the Mocha Batter on top it. Bake it again for 5 min with top fire.







* Do it one by one til the batter finish.



Tip: Mix the Coconut cream and oil together. Pour in together, so not too long on beating !!!

Done..............


Enjoy & be blessed ...^_^...

16 comments:

Zita said...

'lam KBB,
wah...keliatannya legit ya :)

Raphaelle Bakes said...

Hi Zita,

bukan keliatannya aje..kok...tapi emang legit kok...spongy..gitu loch..thanks yach dah mampir...

blessings

Dita said...

kebayang spongynya :), tapi blom pernah makan nih :). Dududuh....makin nervous, udah banyak yg ngumpulin pr :D

Raphaelle Bakes said...

Hi Dita,

Rasanya enak kok...kapan2 nyobain aje kalo lagi punya stock telur putih...btw kamu rencananya mau bikin apa?

thanks and blessings ...^_^...

Dita said...

hihihihi....aku udah bikin apple tart, udah ada di flickr, cuman belum sempet2 posting nih ;), soalnya bikin step by stepnya pake video, jadi lagi diedit dulu.

Raphaelle Bakes said...

hemm...yummy...apple tart itu khan sama yach ama apple pie yach... kemarin baru mau nyobain bikin apple pie... mau donk resepnya ...^_^...

Dita said...

yup sama dg apple pie, resep ini atasnya dikasih topping almond nougatine. hehehe...nanti ya resepnya,soalnya musti copas dari buku, musti ngetik ulang ;)

Raphaelle Bakes said...

okay...ditunggu yach ...^_^...
jangan lupa kasih kabar loch kalo resepnya dah diposting...btw Dita ada MP account gak?... mau add donk...

Dita said...

ok tar kukasih tau. MPku pinodita.multiply.com :)

Raphaelle Bakes said...

thanks...

Sofie said...

hai.. salam kenal KBB :D
eh, lapis pepe-nya bau telor ngga? waktu itu pernah nyoba yang pake pandan, tapi kok masih kecium bau telornya.
btw, selamet deh udah ngerjain pe-er.. *huhuhu.. sy belooomm*

G&G homemade said...

wah, kamu bener2 hebat deh, punya 2 bocah , yang satu masih bayi pula, bikinnya kuwe yang ribet..... hebat banget!!!!!! salam sayang buat 2 bocah cantik di sana ya..... GBU!!!

Raphaelle Bakes said...

Hi Sofie,

ehmmm..kayaknya gak ada bau telor putih dech..soalnya dah ketutup ama cinnamon and mocha...coba aje..siapa tau kamu suka... temen2 sy pada suka tuch..

thanks and blessings

Raphaelle Bakes said...

Hi Ci Maya,

Hebat apanya...kebetulan aje ada yg bantuin lagi..kalo engga mana bisa ikut2an ngeramai HUT-nya KBB...he..he..

thanks and blessings

Retno Prihadana said...

Ide bagus niy buat memanfaatkan sisa putih telur. Dah pernah nyoba juga, kayaknya harus pake mocca dan cinnamon kayak resep ini ya biar rasa putih telornya nggak kentara.

Raphaelle Bakes said...

Dear Retno,

Thanks yach dah mampir...coba aje bikin lagi pake mocha and cinnamon.. ueenak kok rasanya.. gak terasa telur putihnya ...^_^...